Om mig

Årsta, Stockholm
Ställer upp som kandidat till riksdagen och landstinget åt Folkpartiet i Stockholm. Åsikterna i bloggen är mina egna.

söndag 27 juni 2010

Midsommar i Europa

Jag firar midsommar ute i skärgården och det är sill, grillning, bryggdans och man känner sig manad att visa lite mod och dyka ner i det isiga vattnet. Det soliga vädret och Stockholms skärgård och vänliga människor bekräftar vilket fantastiskt land Sverige är.

Mer sällan reflekterar man över hur viktigt internationellt samarbete har varit för Sveriges välstånd genom historien. Vi har en exportdriven industri och invandringen har berikat Sverige – såväl ekonomiskt som kulturellt. EU och Nato har slagit vakt om fred och demokrati i Europa.

Det internationella samarbetet är också avgörande för framtiden. Sverige kan inte agera som en isolerad ö och samtidigt nå målen om tillväxt, säkerhet och klimat. Från ett liberalt perspektiv har det internationella engagemanget alltid varit självklart.

Det är glädjande att detta perspektiv har fått allt mer gehör de senaste åren. Miljöpartiet har droppat sitt krav på att lämna EU. Idag har de rödgröna presenterat en gemensam Europapolitik. Överenskommelsen antyder att också Vänsterpartiet överger sitt EU-motstånd och att EU erkänns som en viktig aktör. Dessutom skriver man: ”Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE.”

Det ska bli intressant att följa hur Vänsterpartiet uttrycker sig i den kommande valrörelsen. Har den rödgröna överenskommelsen stöd i partierna utanför kanslihusen? Man kan fortfarande kan läsa i Vänsterpartiets partiprogram:
”Sveriges militära alliansfrihet, som i dag hotas av EU:s militära ambitioner och Natos utvidgning, skall försvaras och stärkas.”

DN,Expressen, SvD, DN ledare, Kvällsposten,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar