Om mig

Årsta, Stockholm
Ställer upp som kandidat till riksdagen och landstinget åt Folkpartiet i Stockholm. Åsikterna i bloggen är mina egna.

fredag 27 augusti 2010

Solidaritet

Jag läser nu om en fantastisk serie böcker om Genghis Khan av Conn Iggulden. Jag förundras över den blodsdrypande brutaliteten som präglade världen vid den tiden (cirka 1100-talet). Men fortfarande idag, 2010, lever människor under brutala förhållanden som är svåra att förstå.

I Afghanistan bränns flickskolor ner, syra kastas i ansiktet på kvinnor som vill skilja sig och par som misstänks för äktenskapsbrott stenas till döds. Det är talibanerna som är ansvariga. Det är bra att omvärlden finns där för att hjälpa det afghanska folket i sin väg mot demokrati, med både bistånd för återuppbyggnad, och militär, för att stoppa talibanerna och skydda hjälparbetarna.

Det är inte solidariskt av Socialdemokraterna att nu vilja avveckla de militära insatserna där. Istället bör vi se till att de svenska soldaterna får det stöd de förtjänar. Ett tryggare, mer demokratiskt Afghanistan är en fråga om solidaritet men också säkerhet för omvärlden.

SvD, 2, 3, 4, DN, 2, Expr

3 kommentarer:

  1. Folkpartiets nuvarande ledare Jan Björklund tyckte att även Sverige skulle delta i kriget i Irak på USA's sida. Och vi vet ju grunderna för det kriget idag. Och hade ni folkpartister fått bestämma så hade vi även varit med i Nato.

    Citat från Björklund när det begav sig ”Vi kan inte sitta på läktaren”. Nej, det är sant i fallet Afghanistan. Men vi ska inte ha någon militär närvaro. För det finns ingen rimlig militär aktivitet som kan stoppa eländet i Afghanistan. Ett trupptillbakadragande är det enda rätta. Det räcker för övrigt inte med att rensa Afghanistan från Talibaner. Hela klansamhället borde moderniseras. Så länge det finns, finns grunden för kvinnoförtryck, knark, krig och Talibaner. Afghanistan är möjligen delvis förlorat.

    Hur hjälper man ett land som inte har förutsättningar för ett någorlunda moderniserat liv?

    SvaraRadera
  2. "Hur hjälper man ett land som inte har förutsättningar för ett någorlunda moderniserat liv?"

    Ja, man kan använda Björklunds trumfkort, satsa på utbildning, skolor för både flickor och pojkar. Fler får gå i skola idag än under talibanerna. Med ditt förslag kommer flickskolor stängas och brännas. NATO-medlemsskap är för övrigt ett bra förslag!

    SvaraRadera
  3. Så sant och rätt Årsta bloggaren! Jag håller med dig helt och hållet/Mvh A

    SvaraRadera